Publicat de: institutor | 29/03/2008

Marşul lui Iancu

Originea şi studiile AVRAM IANCU
S-a născut în satul Vidra, Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi. A urmat Liceul şi Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu Mureş. Îşi ia examenul de avocat în anul 1848.
Activitatea politică
În preajma izbucnirii revoluţiei făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene, luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor de la Blaj din 30 aprilie1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate. Se cerea desfiinţarea iobăgiei, drepturi şi libertăţi pentru românii din Transilvania
Avram Iancu a devenit conducătorul oştii ţărăneşti. În fruntea acestei oşti a respins numeroasele atacuri ale trupelor maghiare, superioare ca număr şi ca armament, câştigându-şi renumele de „craiul munţilor”.
În vara anului 1849 a efectuat o şedere de 10 luni la Viena.
Viaţa privată
O mărturie orală consemnată de Ioan Lupaş menţionează că Háni, fiica avocatului Farkas, l-a salvat pe Avram Iancu în cea mai periculoasă clipă din viaţa acestuia, în luna mai a anului 1848, când maiorul Hatvani intra pe neaşteptate în Abrud pentru a-l surprinde pe Iancu, care se afla în casa tatăl Johannei. Aflând că trupele revoluţionare maghiare se apropie de oraş, Háni l-a înştiinţat pe Iancu, l-a rugat să plece numaidecât pentru a-şi salva viaţa şi l-a condus prin grădina din spatele casei. Astfel Iancu a părăsit Abrudul în ultima clipă şi s-a îndreptat spre Câmpeni, unde a organizat contraofensiva împotriva lui Hatvani.
Sfârşitul
S-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872 la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, jud. Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea„.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: